Brainspotting

“Brainspotting is erop gericht om blokkades die zijn ontstaan door vergeten herinneringen, pijn in het lichaam, stress, pijnlijke gebeurtenissen en traumatische ervaringen weg te nemen.”

Sandra Leliveld

Wat is brainspotting?

Brainspotting is een therapeutische methode, die gebruik maakt van het gezichtsveld om bronnen van emotionele en lichamelijke pijn, trauma, dissociatie en andere complexe symptomen te verwerken en uiteindelijk los te laten. Het is een individuele therapievorm die in 2003 is ontstaan vanuit EMDR.

De ‘ontdekker’ van brainspotting is David Grand. Tijdens een EMDR-sessie met een professionele kunstschaatsster merkte hij dat ze vaak naar één punt keek. Later noemde hij die plek de ‘brainspot’.

Trauma’s en herinneringen worden opgeslagen in je lijf en je brein. Door naar specifieke punten te kijken, kun je dit activeren en loslaten. De nadruk ligt tijdens een sessie niet zozeer op denken en praten, maar meer op het bewerkstelligen van een neurofysiologische reactie. Dat maakt de therapie geschikt voor mensen die niet graag praten, of juist overmatig rationeel met hun problemen omgaan.

Mensen die iets ergs hebben meegemaakt, staren vaak uit het raam. Maar omdat ze geen erge pijn willen ervaren – dus uit zelfbescherming – stoppen ze hier onbewust mee. Zo activeren ze de oude pijn niet en kunnen ze het niet verwerken. Tijdens brainspotting komen herinneringen omhoog of je lichaam reageert zonder een herinnering of beeld. Het idee is dat de lading eraf gaat.

Effectief bij lichamelijke en psychische klachten

Brainspotting is effectief bij lichamelijke en psychische klachten. We weten dat het lichaam en de geest sterk met elkaar verbonden zijn. Deze methode is onder andere geschikt bij posttraumatische stress, angsten, trauma’s, rouw en, dwanghandelingen en verslavingen.

Brainspotting kan ook worden ingezet om rust of om een fijne emotie te versterken. Het is een zachte manier van traumabehandeling waarbij je niet steeds de nare beelden voor je hoeft te zien en wanneer je moeite hebt met het verwoorden van je problemen, of wanneer je last hebt van emoties waarvan je de oorsprong niet begrijpt.

Voor alle leeftijden

Brainspotting is geschikt voor alle leeftijden. Het is een manier van behandelen die zich laat integreren in – en combineren met andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes

Verschil tussen brainspotting en EMDR

Eye Movement Desensitization & Reprocessing (EMDR) is een bekende therapievorm. Enkele overeenkomsten met brainspotting zijn:

  • gericht op trauma;
  • werken met de ogen;
  • de focus ligt niet op praten en denken;
  • gericht op diepgewortelde blokkades.

Er zijn echter ook een aantal verschillen:

  • EMDR heeft een strak protocol; brainspotting heeft geen protocol;
  • bij brainspotting ligt de nadruk op het lijf in plaats van gedachtes, het emotionele brein wordt actief;
  • bij EMDR zijn specifieke trauma’s of herinneringen nodig, bij brainspotting is dat niet nodig.